Auto Express

Malaysia-Thailand setuju bina jajaran jalan baharu hubungkan ICQS Bukit Kayu Hitam ke ICQS Sadao


Malaysia-Thailand setuju bina jajaran jalan baharu hubungkan ICQS Bukit Kayu Hitam ke  ICQS Sadao

Kerajaan Malaysia dan Thailand telah bersetuju secara dasarnya untuk membina jajaran jalan baharu yang menghubungkan Kompleks Imigresen, Kastam, Kuarantin dan Keselamatan (ICQS) Bukit Kayu Hitam dan Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Sadao. Ia adalah hasil pembincangan antara Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Perdana Menteri Thailand Srettha Thavisin semalam. Anwar turut melawat ICQS Sadao semalam atas jemputan rasmi Thavisin.

Menteri Kerja Raya, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, projek pembinaan jalan baharu tersebut akan direalisasikan dalam jangka masa terdekat. Tambahnya, jaringan jalan penghubung itu terdiri daripada satu jalan utama enam lorong dua hala (K3-3) sepanjang 900 meter dengan piawaian U5 dan Jalan Khidmat sepanjang 300 meter.

“Projek jalan ini juga melibatkan pengambilan tanah, perobohan dan pembinaan baharu Blok Asrama Kem Regimen Sempadan (5RS) serta beberapa struktur keselamatan lain seperti Pos Kawalan Akhir dan Pagar Keselamatan yang terkesan daripada jajaran jalan ini.

“Kementerian Kerja Raya yakin dengan terbinanya jajaran baharu ini, keselesaan dan keselamatan pengguna dapat ditingkatkan selaras dengan aspirasi Kempen MyJalan. Pada masa yang sama, jalan baharu ini dijangka akan meningkatkan kegiatan ekonomi kedua-dua negara,” kata Alexander menerusi kenyataan yang dikeluarkan.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

news7g

News7g: Update the world's latest breaking news online of the day, breaking news, politics, society today, international mainstream news .Updated news 24/7: Entertainment, Sports...at the World everyday world. Hot news, images, video clips that are updated quickly and reliably

Related Articles

Back to top button